Omslag van 'Toegankelijke pdf's maken met Microsoft Word'

13. Doe dit liever niet

Er zijn een paar dingen die je liever niet in een Word-document terug ziet.

13.1 Lege enters om content op te schuiven

Soms willen mensen dat de volgende tekst op een nieuwe pagina begint en ze drukken dan heel vaak op Enter tot ze op de volgende pagina zijn. Bij spraakuitvoer wordt dan opgelezen 'Lege alinea, lege alinea, lege alinea' enzovoort.

Gebruik de functie die Word hiervoor heeft: Invoegen ▸ Einde ▸ Pagina-einde.

13.2 Lijntjes maken met punten

Soms zie je bij invulformulieren een lange rij met punten op de plek waar iets ingevuld moet worden. Ook dit geeft problemen in screenreaders.

13.3 Tekst onderstrepen die geen link is

Onderstreping betekent in de digitale wereld een hyperlink. Onderstreep daarom niet teksten die geen link zijn. Dit is verwarrend voor bezoekers.

13.4 Eigen navigatie toevoegen

Soms komen wij prachtig opgemaakte Jaarverslagen in pdf tegen met allerlei eigen functionaliteiten. Bijvoorbeeld een eigen navigatie, zodat de bezoeker makkelijk naar een ander hoofdstuk kan springen. Doe dat niet. Gebruikers van screenreaders kunnen deze wellicht niet vinden. Gebruik gewoon de kopstijlen, dan heeft de pdf al een goede navigatiemogelijkheid.

13.5 Achtergrondafbeelding gebruiken

Een achtergrondafbeelding geeft altijd een minder goed contrast van je tekst. En verslechtert dus altijd de leesbaarheid. Dus: liever niet.
top

Was dit nuttig?

Feedback

Contact

Vul dit in als je wil dat we contact met je opnemen.